Danmarks Radios Hitlister

Salg eller stemmer – demokrati for teenagere

Hitlisterne indvarsler en ny tid i Danmarks. Musik er ikke længere blot noget lytterne skal fodres med fra elitære eksperter og velmenende musikpædagoger. Nej, nu skal lytterne have indflydelse på musikken. Men hvordan måler man lytternes smag?

I starten af 1960erne lancerer Jørn Hjorting og Jørgen Mylius hvert deres hitlisteprogrammer i Danmarks Radio. De to programmer anlagde to helt forskellige strategier i jagten på teenagernes smag, og disse to strategier skulle være med til at definere hitlisterne de næste 50 år.

Hjortings ”Ti, vi ka’ li’” var baseret på stemmer. Her havde værterne valgt femten hits ud. 10 af disse numre blev udvalgt til hitlisten af en større gruppe teenagere.
Mylius Top 20 var derimod baseret på stikprøver af pladesalget i udvalgte forretninger, og var således den første salgshitliste i Danmarks Radio.

De stemmebaserede hitlister

Forkætret, men udødelig: Dansktoppen (1968-1977)

Efter lukningen af Ti, vi ka’ li’ sendte Danmarks Radio først stemmebaserede hitlister igen i 1968, da Dansktoppen introduceredes. Dansktoppen var baseret på lytterafstemninger blandt udvalgt dansksprogede sange. Dansktoppen er nok den hitliste, der har skabt mest debat, men på trods af det, er det den eneste hitliste, der stadig i dag sendes i Danmarks Radios regi.

Beatfolkets hitlister: Top ti og Tipparaden (1969-1977)

Et år efter Dansktoppens åbning åbnede programmet Top Ti, som havde mere fokus på rock og beat og kun medtog fremmedsprogede sange. I oktober 1972 ændrede hitlisten navn til Tipparaden, og den sproglige begrænsningen blev fjernet og fortsatte på den måde til listen lukkede i 1977.

Vor tids hitliste: Tjeklisten (1994-2010)

”Og nu det ikke hvilken som helst tilfældig hitliste, Andrew Jensen bestyrer” konstaterede Berlingske Tidende to år efter listens lancering. ”Det er statsradiolytternes egen hitliste, hvor man ringer ind og stemmer – og det betyder, at hans telefonsvarer giver svaret på, hvad Danmarks aktive radiolyttere helst vil ha` ud af højtalerne.” Stemmeafgivningen ændrede sig, men Tjeklisten forblev lytternes liste i hele 14 år.

Hitlister på vej:

Det elektriske barometer (1986-2012): Den længst løbende hitliste i Danmarks Radio.

Ti, vi ka’ li’: Hitlisten til skoleelever og mælkepub-kunder.

De salgsbaserede hitlister

Danmarks Radio har med mindre afbrud og skiftende navne sendt hitlister baseret på stikprøver af pladesalg fra 1963 og til DR Danmarks Radio lukkede alle kanalens hitlister 1977.

Pladekøberne stemmer med pengepungen: Top 20, Top 30 og Hitparaden

Mylius Top 20 var den første. Den blev sendt fra januar 1963 foråret 1969 dog afbrudt i en periode mellem 1964 og 1966. I oktober 1972 lancerede Danmarks Radio hitlisten Hitparaden, der også var baseret på stikprøver af pladesalget, men dog kun af single-plader.

I maj 1973 blev Hitparaden omdøbt til Top 30, og allerede et par uger før navneskiftet var listen blevet slået sammen med den LP Top 10, som Danmarks Radio havde bragt hver 14. dag siden foråret 1969, så der nu både optrådte singler og Lp’er på listen.
I september 1974 blev listen igen til Top 20 og fortsatte som sådan indtil marts 1977. Top 20 genopstod i 1988 og kørte indtil 1993.