Bagom hitlisterne

På danskehitlister.dk har vi samlet og bearbejdet en række af fortidens danske hitlister. Hitlisterne er et stykke dansk kulturhistorie, som hidtil ikke har været alment tilgængeligt.

Indtil videre består databasen af en række hitlister, der alle er blevet udsendt af Danmarks Radio i perioden 1963-2010.

Det drejer sig om den salgshitliste, som under skiftende titler (Top 20/Hitparaden/Top 30) blev sendt i perioden 1963 til 1977, Dansktoppen fra 1968 til 1977, Top 10/Tipparaden fra 1969 til 1977 samt Tjeklisten (1994-2010).

Hitlisterne er indsamlet af musikforsker Henrik Smith-Sivertsen, som forsker i hitlisternes historie på Det Kongelige Bibliotek. Desuden har en række privatpersoner bidraget med uvurderlig hjælp.

Du kan læse mere om hitlisterne på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside ved at klikke her.

De hitlister, der findes på Danskehitlister.dk, stammer i udgangspunktet fra Danmarks Radio. Projektet med at indsamle og registrere hitlister startede i 2005 i forbindelse med et forskningsprojekt. I mangel på kildemateriale til at undersøge, hvad der har været populært i Danmark gennem tiden, faldt valget på hitlister, og i første omgang radiohitlister.

Der er altid usikkerhed i forhold til, hvad hitlister egentlig repræsenterer. I tilfældet radiohitlister ved vi, trods alt, at musikken har været spillet i radioen, og i 2005 var der ikke mange kilder til at undersøge dette. Da radioen uomtvisteligt har haft stor betydning for, hvilke numre, der er blevet populære, blev disse hitlister altså vægtet højest.

Der bliver løbende tilføjet nye hitlister, og der er allerede taget hul på andre lister end DR’s.

Her bagom histlisterne findes en samling af assorterede artikler, der er blevet udarbejdet i forbindelse med hitlistearbejdet.


Ugens historiske hit: Historierne bag hittene

I 2011 skrev Henrik Smith-Sivertsen en ugentlig artikel med udgangspunkt i danske hitlister. artiklerne kan læses på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. Et udpluk af disse, kan også findes her på siden.


Hitlisten: fra teenagetermometer til tidsbillede

Der er ved at ske noget nyt. Teenagerne er blevet en magtfuld forbrugergruppe, og en januardag i 1963 dukker en af dem op i radioprogrammet ‘Efter skoletid, mellem lektierne’.
Det er Jørgen Mylius, og han vil have Danmarks Radio til at bringe en hitliste over de mest solgte plader i Danmark. Værten er skeptisk: vil en sådan hitliste virkeligt være et ægte udtryk for, hvad teenageren foretrækker at høre af grammofonmusik?
Mylius svarer resolut: ”Når listen viser de plader, som teenagerne køber i den forløbne uge, så må det give et direkte indtryk af, hvad teenagerne kan lide”.
Hitlisten er det termometer, der kan tage temperaturen på teenagernes smag, og næste uge bringer Danmarks Radio Mylius’ første hitliste.

I dag er 60ernes teenagere på vej mod pensionen, og hitlisterne er ikke længere blot en stikprøve af kåde unges musiksmag, men en dokumentation af vores kollektive hukommelse. Listerne fortæller os, hvilken musik danskerne hørte, da Kennedy blev skudt, og da flyene fløj ind i World Trade Center.
Dette unikke indblik i de sidste 50 års musikhistorie er nu for første gang tilgængeligt for offentligheden her på siden, hvor musikforsker Henrik Smith-Sivertsen med hjælp fra en række privatpersoner har samlet et bredt udsnit af Danmarks Radios hitlister fra perioden 1963 til 2010. Se hitlisterne her…


Hitlistekrigen

Ekstra Bladets hitliste er helt til grin

Hitlister er popmusikkens gallup, der lodder den musikalske folkestemningen. Men hvilken hitliste har mest styr på, hvad folket mener?
Læs om de mange gensidige beskyldninger mellem forskellige hitlistemagere om alt fra fusk, korruption og diktatorisk opførsel her…


Kritikken af hitlisterne

Radioen slagter hitlisterne

I 1960’erne og 70’erne var radiohitlisterne genstand for hård kritik. Læs historien om de mange angreb på listerne fra alt fra radioanmeldere, klassiske musikere og beatgrupper til tabloidpressen og Danmarks Radio selv her…